Kenapa MLM

APAKAH YANG ANDA PEROLEHI DALAM PERNIAGAAN MLM INI..

MLM maksudnya Multi Level Markerting atau lebih di kenali Jualan Langsung dalam bahasa inggerisnya Direct Selling adalah perniagaan secara asasnya perniagaan ini adalah "SATU STRATEGI PERMASARAN" yang di lakukan dari pintu ke pintu secara ringkasnya dari mulut ke mulut.
 Apabila perniagaan ini di lakukan sedemikian perniagaan ini memerlukan kekuatan untuk berdaya saing dengan perniagaan trading yang tidak menggunakan konsep startegi permasaran sebegini.
 Jika perniagaan trading biasanya startegi pemasaran mereka akan menggunakan media masa atau akbar untuk mencari pasaran.Pelbagai iklan di keluarkan dalam mencari pelanggan dengan itu perniagaan ini memerlukan KOS yang tinggi dalam memasarkan produk.

Oleh itu, tidak hairan lah produk yang di keluarkan oleh perniagaan secara trading biasanya terlalu tinggi harga pasarannya jika berbanding dengan produk keluaran dalam perniagaan MLM bagi menampung kos-kos yang terbabit dalam memasarkan produk mereka.

Tetapi bagi strategi pemasaran perniagaan MLM biasanya sesuatu produk itu akan mempunyai Harga Pengedar dan setiap produk itu akan mengandungi BV ( Bonus Value ) di mana BV ini akan di agihkan kepada pengedar-pengedar yang layak dalam setiap bulan dalam Bonus-bonus yang di tukar kepada RM ( Ringgit Malaysia ) dengan nilai yang telah di tentu seperti yang di tawarkan oleh pihak syarikat.

Saya ambil contoh :
Produk berasaskan fiber jika perniagaan trading harga pasarannya bernilai ada yang mencecah sehingga RM180.00 tetapi produk fiber keluaran RHM GLOBAL yang namanya Amaxing Fiber harganya pasaran RM120.00 ( 30 paket ) .

Persolannya kenapa terlalu mahal?
 Ini kerana syarikat perniagaan trading kaedah pemasarannya banyak melalui iklan di akbar,majalah-majalah,TV dan sebagainya.
dan, sudah tentu iklan ini mahal oleh demikian syarikat akan menjual produk ini tinggi untuk cover kos pengiklanan dalam mencari pasaran.

kenapa MLM berbeza tidak di iklan kan
kerana syarikat MLM memberi peluang kepada orang ramai untuk mendapat pendapatan dalam pasaran terbuka iaitu siapa yang Rajin dia akan peroleh pendapatan.Oleh itu produk keluaran syarikat MLM bermutu tinggi dan ada belian ulangan dari pengedar-pengedarnnya.

      Oleh itu,
      Kesimpulannya anda sebagai pengedar dalam perniagaan MLM anda akan mendapat 3 perkara iaitu :

      1. Kesihatan yang baik ( Produk yang berkualiti ) -

      Jika tidak berkualiti - belian ulangan tidak ada syarikat akan gulung tikar dengan itu syarikat akan menjual produk yang baik-baik sahaja berbanding dengan trading.

      2. Kebebasan pendapatan -
      Jika anda rajin mempermosikan keluaran syarikat MLM anda yang dapat pendapatannya bukan syarikat. - syarikat menyediakan apa sahaja keperluan anda.Ini pun bergantung kepada produk yang baik baru ada belian ulangan.Dan ramai yang telah menjadi kaya raya dalam MLM dan pendapatan anda anda yang tentukan.

      3. Kebebasan Masa -

      Anda akan dapat lebih masa bersama keluarga.Dan masa bekerja anda yang tentukan bila masa-masa sahaja tidak terikat dengan majikan ( mengikut masa anda dalam perniagaan ini )

Demikian lah Hebatnya perniagaan MLM ini yang penting anda mempunyai perniagaan sendiri dan kejayaan bergantung kepada anda sepenuhnya bukan orang lain.